Danes je 2.12.2022

Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Upokojenci

17.5.2022, , Vir: Verlag Dashöfer

4.8.2 Upokojenci

Kristinka Vuković Sonja Kermat Urška Juršev

Definicija

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2, Ur. Č. RS št. 96/12) določa zavarovance – fizične osebe, ki se morajo obvezno pokojninsko zavarovati. Takšne fizične osebe so predvsem delavci v delovnem razmerju, samozaposlene osebe, družbeniki in kmetje. V nekaterih primerih se morajo pokojninsko in invalidsko zavarovati tudi osebe na nekaterih drugih podlagah kot so drugo pravno razmerje, posebni primeri zavarovanja in v primeru, ko to določajo drugi predpisi. Takšni primeri so predpisani v 18.-20. členu ZPIZ-2.

Fizične osebe, ki so skladno z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju obvezno pokojninsko zavarovane po izpolnitvi z zakonom predpisanih pogojev, pridobijo pravico do pokojnine. Pokojnina je lahko:

- starostna,

- predčasna,

- invalidska,

- vdovska,

- delna vdovska,

- družinska in

- delna.

ZPIZ-2 je na področju upokojevanja in opravljanja dejavnost prinesel pomembno novost: upokojenci, ki poleg prejemanja pokojnine opravljajo še dejavnost, se morajo namreč prav tako vključiti v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. ZPIZ-1 je namreč dopuščal pod določenimi pogoji, da so upokojenci prejemali celotno pokojnino in hkrati opravljali še dejavnost kot popoldanski s.p.. Takšne možnosti ZPIZ-2 ne pozna več in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je v primeru, da se upokojenec, ki opravlja dejavnost in se do konca leta 2013 ni sam prijavil v zavarovanje, to storil po uradni dolžnosti s 1. januarjem 2014 in mu ustavil izplačevanje pokojnine.  

Vendar pa ZPIZ-2 po novem določa, da imajo upokojenci možnost opravljati dejavnost in zadržati izplačilo polovice pokojnine, če se kot zasebniki zavarujejo vsaj za polovico polnega delovnega časa.

Lahko pa se upokojenci zavarujejo tudi za daljši čas, a se jim v tem primeru izplačuje sorazmerno manjša pokojnina. Ponovno zavarovani upokojenci lahko tako prejemajo pokojnino v odstotku od odmerjene pokojnine, ki je različen glede čas opravljanja dela v okviru opravljanja dejavnosti in sicer:

- 75% pokojnine, če delajo dve uri dnevno ali znaša zavarovalni čas od 10 do 14 ur tedensko,

- 62,5% pokojnine, če delajo tri ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 15 do 19 ur tedensko,

- 50 % pokojnine, če delajo 4 ure dnevno ali se zavarujejo za 20-24 ur tedensko,

- 37,5 % pokojnine, če delajo 5 ur dnevno, ali se zavarujejo za 25-29 ur tedensko,

- 25 % pokojnine, če delajo 6 ur dnevno ali se zavarujejo za 30-34 ur tedensko, in

- 12,5 % pokojnine, če delajo 7 ur ali se zavarujejo za 35-39 ur tedensko.

Za čas zavarovanje morajo upokojenci plačevati prispevke za socialno varnost od sorazmernega dela zavarovalne osnove, ki za leto 2020