Danes je 13.4.2024

Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Članarina

28.2.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

4.2.3 Članarina

Kristinka Vuković Sonja Kermat Urška Juršev

Članarina je prispevek društvu ali združenju, namenjen za dejavnost delovanja društva ali združenja kot to izhaja iz ustanovnega akta društva ali združenja. Njena obravnava se razlikuje glede na to, kaj se s plačilo članarine pridobi. Več o tem v DAVČNEM VIDIKU, poslovni dogodki pa so prikazani v PRIMERIH KNJIŽENJ.

Novosti vezane na DAVČNI VIDIK, ki izvirajo iz pojasnil davčnega organa, je vnesel Boštjan J. Turk. Najdete jih pod DAVČNIVIDIK v članku Bonitete in so označene z grafičnim znakom za opozorilo (!).

Definicija

Članarina je prispevek društvu ali združenju, namenjen za dejavnost delovanja društva ali združenja kot to izhaja iz ustanovnega akta društva ali združenja.

DAVČNI VIDIK

Po davčni zakonodaji se od članarin ne obračunava davek na dodano vrednost, če prejeta članarina ni plačilo za dobavo blaga ali opravljeno storitev. Torej je taka članarina neobdavčena. Podrobno ureja obdavčitev članarin z davkom na dodano vrednost 16. člen Pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost. Če članarino sestavlja del, ki je neobdavčljiv, ter del, ki je namenjen za plačilo za dobavo blaga ali opravljeno storitev in zato obdavčljiv, mora pravna oseba (društvo, gospodarsko interesno združenje, zbornica) sprejeti merila za razmejitev. Na izdanem računu se napišeta neobdavčljivi in obdavčljivi znesek članarine. Plačilu članarine so lahko podjetja zavezana tudi po zakonu. Praviloma je članstvo v društvih, gospodarskih interesnih združenjih in zbornicah prostovoljno, s plačilom članarine pa si člani zagotovijo dostop do različnih uslug