Danes je 27.7.2021

Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Kraj dobave blaga

1.2.2017, , Vir: Verlag Dashöfer

6.4.1 Kraj dobave blaga

Erika Režek, davčna svetovalka

Dobava blaga brez prevoza (19. člen ZDDV-1)

Uporablja se načelo obdavčitve po kraju, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava blaga.

Družba A proda opremo kupcu B. Promet opravi na ozemlju Slovenije, zato je oprema obdavčena v Sloveniji. Kraj obdavčitve po kraju dobave blaga.

Če se dobava opravi v drugo državo članico in je naročnik blaga identificiran za namene DDV v tej državi, se davčno breme prevali na kupca (ta obračuna DDV po načelu “samoobdavčitve“).

Dobava blaga s prevozom (20. člen ZDDV-1)

Osnovno pravilo: obdavčitev prevoza blaga je kraj, kjer se blago nahaja, ko se začne odpošiljanje ali prevoz blaga prejemniku.

Skladno z Izvedbeno uredbo Sveta EU, mora biti pravica države članice pridobitve, da pridobitev obdavči, popolna, ne glede na obravnavo DDV, ki se uporablja za transakcijo v državi članici, iz katere je bilo blago odposlano.

Prevoznik A iz Ljubljane opravi prevoz blaga za naročnika B v Koper. Začetek poti Slovenija, prav tako se prevoz tudi konča v Sloveniji, zato je celotna pot predmet obdavčitve v Sloveniji.

Kadar se prevoz začne na tretjem ozemlju ali v tretji državi, je kraj dobave blaga država uvoza blaga (načelo namembnega kraja).

Prevoznik A iz Slovenije opravi prevoz blaga iz Beograda v Koper za naročnika B v Kranju. Prevoz je povezan z uvozom blaga, zato se tudi prevozni