Danes je 13.8.2020

Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Domača delavnica podjetnika in stroški

24.5.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.10.2.3 Domača delavnica podjetnika in stroški

mag. Aleksandra Heinzer in mag. Katja Erjavšek Malič

Gre za podjetnika, ki ima delavnico doma (je polovični lastnik objekta, druga polovica je še v lasti starih staršev). Zaradi potrebe po ojačitvi električne moči je začel postopek napeljave močnejšega voda do delavnice. Ker objekt ni v poslovnih knjigah podjetnika, me zanima, ali lahko odbija DDV in si priznava vse stroške v povezavi z napeljavo (projektna dokumentacija, izkopi, napeljava, priključitev itd.) in mesečne stroške električne energije. Predvsem me zanima glede odbitka DDV.

Skladno s prvim odstavkom 63. člena ZDDV-1 ima davčni zavezanec pravico, da od DDV, ki ga je dolžan plačati, odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah blaga oziroma storitev, če je to blago oziroma storitve uporabil oziroma jih bo uporabil za namene svojih obdavčenih transakcij. Če se torej ojačitev električne moči in nabave povezane z njo nanašajo izključno na obdavčeno dejavnost podjetnika (ne pa tudi na zasebni del hiše), je ta ojačitev potrebna za opravljanje te obdavčene dejavnosti in so torej pri vsaki od teh nabav izpolnjeni vsi vsebinski in formalni pogoji za odbitek DDV, potem menim, da podjetnik lahko odbije ta DDV od teh nabav, ne glede na to, da ni lastnik nepremičnine, v kateri to dejavnost opravlja.

Da ima enako stališče tudi davčni organ, lahko sklepamo iz vsebine pojasnila davčnega organa št. 4236-46/2006-2, 21. 12. 2006 – preberite zlasti odgovor na vprašanje št. 1.

mag. Aleksandra Heinzer, DDV asistenca

Vidik neposredne obdavčitve

Iz vašega vprašanja ni jasno razvidno, ali se nepremičnina v celoti uporablja za opravljanje dejavnosti, ali gre pa se delno uporablja za dejavnost, delno pa za privatno rabo